arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma

Het programma van de Geriatriedagen 2019 zal hier naar verwachting vanaf november beschikbaar zijn.

Maakt u reeds kennis met onze Keynote speakers!

donderdag 07 feb

De behandeling van de oudere Parkinson patient; een update

Teus van Laar (1962) deed artsexamen in Groningen, en werd in 1995 ingeschreven als neuroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, gevolg door een promotie in 1996.

Van 1996-1999 was hij staflid neurologie in het LUMC, gevolgd door een aanstelling in het UMCG in 1999 met als aandachtsgebied bewegingsstoornissen. In 2004 volgde de benoeming tot Universitair Hoofddocent en  in 2015 werd hij benoemd tot hoogleraar neurologie aan de Rijksuniversiteit Groningen met als leeropdracht: De geavanceerde behandeling van de ziekte van Parkinson. Zijn huidige onderzoek richt zich vooral op innovatieve behandelingen, met speciale aandacht voor ziekte-modificatie en cognitie. De laatste jaren is hij daarnaast intensief betrokken bij een nieuwe zorgorganisatie rondom patiënten met de ziekte van Parkinson, de zogeheten Punten voor Parkinson. Hij is daarnaast voorzitter van de nieuwe landelijke richtlijn betreffende de ziekte van Parkinson en voorzitter van de werkgroep ‘Advanced therapies’.

Pasfoto v Laar

Prof. dr. Teus van Laar

UMCG

Verouderen met een maatje meer

Marjolein Visser is een geregistreerd voedingswetenschapper en epidemioloog, en professor Gezond Ouder Worden aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar onderzoek is zij geïnteresseerd in de rol van voeding en andere leefstijlfactoren  in gezond ouder worden. Belangrijke onderzoeksgebieden zijn ondervoeding, obesitas, sarcopenie en depressie. Zij is actief betrokken bij (inter)nationale verouderingsstudies en leefstijl interventie studies bij ouderen, en is momenteel coördinator van drie grote Europese projecten:  PROMISS – prevention of malnutrition in senior subjects ; MooDFOOD – prevention of depression though food; en de JPI Malnutrition in the Elderly Knowledge Hub MaNuEL. Als lid van de Gezondheidsraad heeft zij de Richtlijnen  Goede Voeding 2015 en de Beweegrichtlijnen 2017 ontwikkeld. Daarnaast was zij betrokken bij adviezen van de raad over vitamine D en ondervoeding.  Zij is auteur van meer dan 270 internationale wetenschappelijke publicaties en is redacteur van het kernboek Inleiding in de gerontologie en geriatrie.

PG_12_VUcom_2033285_topwetenschappers-Marjolein Visser

Prof.dr.ir. Marjolein Visser

Vrije Universiteit Amsterdam

vrijdag 08 feb

Naar een socialere benadering van dementie

Anne-Mei The is cultureel antropoloog, jurist, consultant, schrijver, initiatiefnemer en ondernemer. Ze heeft naam gemaakt als onderzoeker en is schrijver van spraakmakende boeken over de langdurige zorg, zoals haar laatste boek ‘Dagelijks leven met dementie – een blik achter de voordeur’ (2017). Anne-Mei The is sinds juli 2012 bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Zij ontrafelt verborgen werelden achter complexe en aangrijpende onderwerpen als euthanasie, het naderende levenseinde, palliatieve zorg en dementie. In de afgelopen jaren is in het samenwerkingsverband tussen de KwadrantGroep en Anne-Mei The de ‘Sociale Benadering van Dementie’ ontwikkeld. Ze is initiatiefnemer van Dementieweb (voorheen de Dementie Verhalenbank), de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Momenteel werkt ze aan het opzetten van social trials – gesteund door VWS – in diverse Nederlandse gemeenten, waarin de Sociale Benadering in de praktijk wordt gebracht. In Amsterdam is haar bedrijf Tao of Care gevestigd, met daaronder al haar initiatieven en bedrijven in de zorg.

Fotografie: © Cigdem Yuksel

© Cigdem Yuksel

Anne-Mei The

Universiteit van Amsterdam

Academic round

Cees van der schans

Prof. dr. Cees van der Schans

UMCG

Optimalisatie van de behandeling van (kwetsbare) ouderen in het ziekenhuis

Marielle Emmelot-Vonk is klinisch geriater en medisch afdelingshoofd in het UMC Utrecht. Sinds 2018 is zij hoogleraar klinische geriatrie, waarbij zij zich focust op de optimalisatie van de behandeling van (kwetsbare) ouderen in het ziekenhuis, hetgeen tevens de titel van haar presentatie is. Hierbij combineert zij patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Zij is voorzitter van de werkgroep wetenschap van de NVKG en daarnaast full board member van de EUGMS.

Emmelot-Vonk M..-TD010 – bijgeknipt

Dr. Marielle Emmelot-Vonk

UMC Utrecht