Sprekers
Kay Deckers, universitair docent, Maastricht University
Dominique Paauw, promovenda, Maastricht University
Irene Heger, postdoctoraal onderzoeker, Maastricht University
Lotte Truin, promovenda, Maastricht University
Niels Janssen, universitair docent, Maastricht University
Sophie Wimmers, promovenda, Maastricht University
Sebastian Köhler, professor, Maastricht University
Beschrijving symposium
Dementie is een groeiende uitdaging binnen onze gezondheidszorg, vooral gezien de beperkte behandelingsopties die er beschikbaar zijn. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer evidentie dat we door middel van aanpassingen in onze leefstijl ons risico op dementie kunnen verminderen. Denk hierbij aan het aanpakken van verschillende risicofactoren zoals hoge bloeddruk, weinig sociale interactie, een ongezond voedingspatroon en onvoldoende lichaamsbeweging. In dit symposium zullen we ingaan op risicoreductie van dementie en het bevorderen van hersengezondheid d.m.v. leefstijl in de algemene populatie en binnen de tweedelijnszorg. Hierbij zullen we een drietal projecten presenteren en nader toelichten.
Allereerst zal worden ingegaan op de evidentie rondom risicoreductie van dementie in de algemene bevolking en de vertaalslag naar een publieke gezondheidscampagne We zijn zelf het medicijn. Deze campagne, die eerder al in 2018-2019 werd uitgevoerd, heeft als doel om de bewustwording rondom hersengezondheid en risicofactoren te vergroten in de algemene populatie (40-75 jaar).
Vervolgens zullen we ingaan op risicoreductie van dementie bij mensen met subjectieve of milde cognitieve stoornissen op de geheugenpoli. In deze presentatie zal besproken worden hoe via BreinZorg (www.breinzorg.nl) mensen op de geheugenpoli geïnformeerd worden over een hersengezonde leefstijl door middel van gepersonaliseerde zorg. Dit initiatief richt zich op het integreren van leefstijlinterventies in de tweedelijnszorg om de cognitieve gezondheid van patiënten te verbeteren en het risico op dementie te verminderen.
Tot slot zal LIGHT, oftewel Leefstijl Interventie op de GeHeugenpoli Trial, verder worden toegelicht en hoe dit ingaat op de bestaande behoeften van geheugenpoli bezoekers. LIGHT is een eenjarige innovatieve leefstijlinterventie met als doel om het dementie risicoprofiel van mensen met subjectieve of milde cognitieve stoornissen op de geheugenpoli te verbeteren. LIGHT streeft naar integratie en implementatie van preventiestrategieën in de klinische praktijk.
Voordracht 1: Titel: Bevorderen van bewustzijn over hersengezondheid door middel van een publieke gezondheidscampagne
In deze voordracht zullen dr. Kay Deckers (universitair docent) en Dominique Paauw (promovenda) ingaan op de evidentie rondom modificeerbare risicofactoren voor dementie en het belang van het verhogen van kennis in de algemene populatie. In het kader van het Nederlandse consortium NDPI (Nederlands Dementie Preventie Initiatief) zal als een van de projecten een publieke bewustwordingscampagne worden doorontwikkeld. Deze campagne, We zijn zelf het medicijn, heeft als doel het vergroten van bewustzijn rondom hersengezondheid, dementie en risicofactoren hiervoor. Deze campagne zal in 2025 worden uitgevoerd.
Voordracht 2: Titel: Een onlineprogramma gericht op voorlichting en kennisbevordering rondom hersengezondheid en leefstijl voor mensen met geheugenklachten
In deze voordracht zullen dr. Irene Heger (postdoctoraal onderzoeker) en Lotte Truin (promovenda) ingaan op BreinZorg, een onlineprogramma speciaal ontwikkeld voor mensen met geheugenklachten en hun zorgverleners. Hierbij vullen mensen een leefstijltest, bijvoorbeeld met betrekking tot bewegen, alcoholgebruik, voeding in. Op basis van de uitslag worden bepaalde modules aanbevolen om te volgen. Dit met als doel mensen voor te lichten over het belang van een hersengezonde leefstijl en bevorderen van kennis.
Voordracht 3: Titel: Een innovatieve leefstijlinterventie voor geheugenpoli bezoekers met subjectieve en milde cognitieve stoornissen
In deze laatste voordracht zullen dr. Niels Janssen (universitair docent) en Sophie Wimmers (promovenda) de LIGHT-studie, wat staat voor Leefstijl Interventie op de GeHeugenpoli Trial, toelichten. Deze studie heeft als doel om de (kosten)effectiviteit van een innovatieve eenjarige leefstijlinterventie te onderzoeken bij mensen met subjectieve en milde cognitieve stoornissen die een geheugenpoli hebben bezocht. Daarnaast zullen de werkzame mechanismen van deze interventie worden onderzocht.
Leerdoelen
Na het volgen van dit symposium:
- is de deelnemer op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom leefstijl en risicoreductie van dementie.
- heeft de deelnemer kennis genomen van de verschillende invalshoeken en manieren waarop kennis- en leefstijlbevordering rondom hersengezondheid kan plaatsvinden.